'Oké Google, doe het licht aan in de woonkamer.' Als je dit nu tegen je Android-telefoon zegt, gebeurt er niks. Maar Google wil daar iets aan veranderen. Het bedrijf heeft tijdens een presentatie in Californië een nieuwe assistent gelanceerd die gebruikers moet helpen in huis.
De hulp komt in de vorm van een apparaat dat je thuis overal kunt neerzetten: Google Home. Daarmee zet Google een flinke stap. Het bedrijf is al belangrijk op honderden miljoenen smartphones en wil dat nu ook worden in honderden miljoenen huizen.
Zo moet Google Home in de praktijk gaan werken
Virtuele assistenten bestaan al langer. Google, Microsoft en Apple leveren al enkele jaren een spraakgestuurde assistent mee met hun mobiele besturingssystemen. Maar de laatste tijd lijkt er meer aandacht te zijn voor een assistent die buiten de telefoon leeft. Zo heeft Amazon al een tijdje Echo, dat straks een concurrent zal zijn van Google Home.
Tegelijkertijd zijn de assistenten nog niet heel erg populair, hoewel ze diep zijn geïntegreerd in de verschillende besturingssystemen. Mogelijk dat dat de komende jaren gaat veranderen. Ongetwijfeld zal de discussie over de gevolgen voor onze privacy dan ook groter worden.
Want het hele idee van een systeem als Google Home is dat dit altijd aan staat en dus in feite alles kan horen. Alles wat wordt gezegd in de meest privacygevoelige omgeving: je eigen huis.
Nog een chat-app
Google gaat zich ook mengen in een andere grote ontwikkeling, namelijk chat-apps. De app Allo moet gaan concurreren met grote spelers als WhatsApp (1 miljard gebruikers), Facebook Messenger (900 miljoen) en iMessage (honderden miljoenen gebruikers).
Dat lijkt een bijna onmogelijke klus. Maar de internetgigant hoopt door middel van slimme functies gebruikers over te halen. De app reageert bijvoorbeeld pro-actief als je praat over het vinden van een Japans restaurant en zal suggesties doen. Hetzelfde geldt voor het vinden van een film. (Google)